- Det var en stor lettelse

Læs historien om Tina Holm-Jensen, som lærte at håndtere sin hørenedsættelse på Castberggård Job- og Udviklingscenter. 

Tina Holm-Jensen har aldrig gjort et stort nummer ud af sit medfødte hørehandicap. Hun ville ikke være til besvær, og frygten for at blive opfattet som en lille stakkel var for stor. Men efter hun deltog på Castberggård Job- og Udviklingscenters kursus 'Bevar Dit Arbejde', er Tina begyndt at tænke anderledes. Hun er blevet bevidst om sine behov – og er ikke længere bange for at fortælle andre om dem.

I årevis har 42-årige Tina Holm-Jensen løbet rigtig stærkt. Hun skulle ikke alene passe sit arbejde, sin familie og et energidrænende høretab. Hun skulle også hele tiden tage hensyn til de mennesker, hun var sammen med. For høretabet var jo Tinas problem – ikke omgivelsernes. 

Når børnene kaldte inde fra stuen, gik hun ind til dem for at høre, hvad de sagde. Når kollegerne talte i munden på hinanden eller om kap med elkogeren, smilede hun og lod som om, hun var med. 

- Før jeg startede på Bevar Dit Arbejde(BDA), havde jeg det sådan, at hvis jeg for 15 år siden havde fortalt om mit høretab, så måtte folk kunne huske det. Jeg har tilpasset mig og været god til at skjule mit høretab, for jeg ville bare ikke være anderledes end alle de andre, forklarer Tina Holm-Jensen.

Chefen anbefalede flexjob
Tina har et medfødt skelnetab og bruger derfor meget energi på at høre forskel på de enkelte lyde. Selv om hun allerede i folkeskolen var afhængig af at kunne mundaflæse klassekammerater og lærere, fik Tina først høreapparater som 28-årig. I 2012 blev hun ramt af meningitis, og så gik det – ifølge Tina selv – helt galt med hørelsen. Hun fik svært ved at koncentrere sig, men var selv den sidste til at opfatte problemets omfang.

- Mine kolleger sagde, at de ikke længere kunne kommunikere med mig om eftermiddagen, og min chef anbefalede mig at gå fra fuldtid til flex, fortæller Tina.

Hun blev flexjobber og har siden arbejdet hver dag fra 8-12. Alligevel var der et par år senere plads til forbedringer i Tinas hverdag som informations- og projektmedarbejder ved DATS – landsforeningen for dramatisk virksomhed. 

Energikrævende kommunikation med kolleger og samarbejdspartnere er en stor del af jobbet, og Tina havde blandt andet svært ved at følge med i længerevarende møder. En netværksveninde anbefalede hende at deltage i BDA, og Tina tilmeldte sig med høje forventninger.

-Jeg drømte om at få en nøgle, der kunne låse op for noget inde i mig. Jeg ville gerne være mere åben om betydningen af mit høretab, men jeg ville være det på en måde, hvor jeg ikke samtidig følte, at jeg nedgjorde mig selv og blev til en stakkel, forklarer Tina Holm-Jensen.

En form for forløsning 
Da hun i september 2015 for første gang mødte op på Castberggård Job- og Udviklingscenter i Urlev, var et af de første programpunkter en præsentationsrunde. Det var der sat god tid af til - måske for god tid, tænkte Tina før de gik i gang.

- Men tiden gik lynhurtigt. Folk var interesserede i at fortælle deres historier, og mange af os talte om træthed, stress og følelsen af ikke at slå til, siger Tina Holm-Jensen.

Bevar Dit Arbejde består af en række oplæg, foredrag, workshops og individuelle samtaler – og særligt fire af programpunkterne gjorde indtryk på Tina Holm-Jensen. Det var oplæg om søvn, stress, tinnitus og frygt samt en skriveworkshop, hvor deltagerne skulle skrive et brev til deres egen hørelse.

- Jeg skrev tre linjer. Så begyndte jeg at græde. Det var bare en form for forløsning. Det er et høretab, men også et tab på andre måder. Der går jo ikke en dag, hvor man ikke tænker: Jeg orker den ikke i dag.

Den følelse var Tina ikke alene med blandt deltagerne på BDA. Og det skaber et helt specielt sammenhold.

- Vi har en stor, stærk fællesnævner, der gør, at vi hænger sammen som magneter. Det er fedt at møde andre, der har det ligesom en selv – uanset om de er lærere, fodermestre eller sidder på kontor ligesom, jeg selv gør. 

Åbenhed – på job og privat 
I løbet af de ni måneder BDA strakte sig over, begyndte Tina Holm-Jensen langsomt, men sikkert at arbejde med åbenheden. Hun bestilte blandt andet en Rogerpen, som efterfølgende har været en icebreaker i mange situationer – både på jobbet og privat – fordi folk bliver nysgerrige på den positive måde, når den lille kuglepenslignende mikrofon bliver lagt på bordet.

Derhjemme mærker familien også til Tinas forandring. For børnene betyder det blandt andet, at det nu er deres ansvar at gå ud i køkkenet til mor, hvis de vil sige noget til hende, mens hun laver aftensmad. Tina har også fået meldt ud til familie og venner, at hun ikke vil spilde sin energi på at tale i telefon, og på jobbet bliver kollegerne bedt om at vente med at tale, til elkogeren er færdig.

- Det har været en stor lettelse at blive mere åben omkring høretabet. Det må være ligesom de mænd, der i al hemmelighed løber rundt i nederdel derhjemme og så endelig fortæller om det. Nu er det pludselig ok inden i mig at sige det højt, at folk skal tage hensyn.

Men hvad var udslagsgivende for den forandring Tina har gennemgået?  

- Der er mange ting, der gør, at vi som hørehæmmede har svært ved at få et liv til at hænge sammen. Jeg har for eksempel ikke bare et høretab – jeg døjer også med tinnitus, stress og søvnproblemer. På BDA får man en masse forskellige input, der tilsammen giver en fornemmelsen af, at man kan få sig et helt liv. Til sidst kunne jeg bare mærke inde i mig selv, at det hjalp virkelig, det her.