Jeg kan, hvad jeg vil… Jeg kan bare ikke høre

Bo Frederiksens arbejdsliv har ikke kun været en dans på roser, til tider snarere tværtimod. Et piskesmæld, en ødelagt fod og en hørenedsættelse, der kun bliver værre med tiden er hvad Bo dagligt skal forholde sig til.

Bos historie starter helt tilbage i 2002, hvor han kører lastbil og har gjort det i mange år. Det er et arbejde han er glad for og trives med indtil den dag han kommer ud for en arbejdsulykke, der resulterer i et piskesmæld, en sygemelding og en omskoling.

Bo skal nu finde ud af, hvad der så skal ske og til et møde foreslår hans sagsbehandler Castberggård som en mulighed og efter en god snak med Vibeke Møller, der er ansvarlig for BDA, starter han på holdet. Bo er stadig sygemeldt, da han påbegynder forløbet, hvorfor det skal afklares om han overhovedet kan deltage.

Da Bo starter på BDA er han et sted i sit liv, hvor han har fået at vide, at kan ikke kan fortsætte som chauffør og han vidste ikke, hvad han så skulle, fortæller han: ”På et eller andet tidspunkt, mens jeg er sygemeldt og på Bevar dit arbejde, der kommer jeg frem til den konklusion, at jeg har fået en chance som mange andre ikke får. Jeg får et helt ny side i et nyt kapitel, der hedder hvad vil du nu? På den måde blev det, for mig, vendt til noget positivt.”

At tage kontrollen
Noget af det Bo lærte på BDA, var at forholde sig til sine høreapparater og at de skulle være i ørene hele tiden og ikke ligge i skuffen. Samtidig fandt han ud af, at de høreapparater han havde ikke var de bedste til ham og at han kunne få noget, der var bedre. I det hele taget var der fokus på de tekniske hjælpemidler på BDA, hvilket er en stor hjælp, fortæller Bo og samtidig får det deltagerne til at tænke over tingene og som Bo selv siger: ”Det er Bevar dit arbejde, der får mig til at forholde mig til mit høretab. Det har betydet, at jeg selv har taget kontrollen over mit liv. Det kan godt være, at jeg hører dårligt, men det er ikke en sagsbehandler, der skal bestemme, hvad jeg skal, men de skal hjælpe til at guide mig derhen, hvor jeg gerne vil.”

Det er ikke et tabu
Da jobbet som lastbilchauffør ikke længere er en mulighed, skal Bo finde frem til, hvad han så skal og valget falder på automatiktekniker, hvor han kommer i lære hos Bonus, der senere bliver opkøbt af Siemens Wind Power. Under læretiden har Bo kontakt med Vibeke Møller et par gange og har også sidenhen haft kontakt til Castberggårds konsulenter, hvis der har været spørgsmål, han har haft brug for rådgivning eller at blive bekræftet i, at det går som det skal med teknikken.

I løbet af Bos læretid vokser den afdeling han er i og i dag er de over 150. Det kan godt være en udfordring at deltage i møder og lign, hvor der er mange personer samlet på ét sted. Blandt andet kan frokostpausen være en udfordring, fortæller Bo. ”Jeg går i kantinen sammen med de andre. Måske kan jeg ikke høre, hvad der bliver sagt, men jeg er der.” Også kontorindretning er vigtig, når man har et høretab og Bo har derfor fået et bord i et hjørne af det storrumskontor, han sidder i. Her har han ubevidst lært sig selv at holde hørepauser, hvor han kan lukke alt larm ude. ”Jeg kan alligevel ikke høre, hvad der bliver sagt, så jeg kan lige så godt lade være med at prøve,” fortæller han. 

Bo arbejder stadig hos Siemens og han er tilfreds med, hvordan det går på trods af hans piskesmæld samt en ødelagt fod, der er resultatet af en arbejdsulykke i 2010, hvor Bo får et kompliceret brud i venstre fod, en skade han stadig døjer meget med. ”Generne vil jeg gerne undvære, men jobbet vil jeg ikke af med igen. Det her er sjovere og mere udfordrende end at køre lastbil.” 

Bos høretab er ikke nogen hindring for hans arbejde, hvilket hans chef Jesper Staun Clausen bekræfter: ” Bo har været med til at gøre det nemt for sig selv i afdelingen ved at være åben og ærlig om det, at have nedsat hørelse. Netop ved at undgå at nedsat hørelse bliver til et tabu, har Bo gjort det nemt for sig selv at blive integreret i afdelingen, og det har ikke taget længere tid for Bo end for andre kollegaer.” 

Hørelsen må ikke blive et problem
Det er vigtigt for Bo at deltage i arrangementer både arbejdsmæssigt og privat, og hans kammerater hører ham aldrig beklage sig over sin hørelse. Piskesmældet og foden ja, dem har han bandet langt væk, fortæller han: ”De skader hæmmer mig mere end hørelsen gør. På et tidspunkt tænker jeg, at jeg alligevel ikke kan ændre på hørelsen, så jeg kan alligevel ligeså godt få det bedste ud af det i stedet for at være negativ.”

At han har fået det vendt til noget positivt og at det er det rigtige han gør bekræfter også BDA opholdet ham i, fortæller han. ”Ved at være åben og ærlig og det ikke et tabu, og så undgår man mange misforståelser og jeg blev bekræftet i, at det var de rigtige valg, jeg har truffet i mit liv.”