Video: Det usynlige blev gjort synligt på BDA

Det usynlige blev gjort synligt på Bevar Dit Arbejde

Mathilde Nørgaard har haft problemer med sine ører hele livet. Men det er kun fire år siden, hun efter flere operationer blev ramt af et stort høretab, der satte en brat stopper for et ubekymret ungdomsliv med studie, job og en musikfyldt fritid. Midt i krisen hørte hun om Castberggård Job- og Udviklingscenter, og selv om hun var studerende, blev hun i 2019 tilbudt en plads på kurset Bevar Dit Arbejde. Her fik Mathilde et netværk og en ny bevidsthed omkring sit høretab.

Lille Alfred ligger og pludrer i baggrunden, mens 28-årige Mathilde med et stort smil sætter sig til rette foran skærmen. Hendes kæreste, Rasmus, er lige på trapperne, og hun vil gerne vente med at lave det planlagte interview over Teams, til han er hjemme. Mathilde ved nemlig, at det bliver svært at høre, om hendes lille søn fortsætter den glade pludren eller begynder at græde, når hun først har taget øretelefoner på. De seneste par år er hun i det hele taget begyndt at være meget mere opmærksom på, hvad hun kan - og ikke kan - med det høretab, der på godt og ondt er en del af hendes liv.

- Den bevidsthed, jeg har fået omkring mit høretab gennem Bevar Dit Arbejde, er jo på en eller anden måde en gave. Jeg har fået lov at træde et skridt tilbage og spørge mig selv: Hvad er det egentlig, der er vigtigt? Og hvad er det, jeg vil? For jeg har ikke energi til det hele, fortæller Mathilde.

Jeg mistede mig selv
Mathilde Nørgaard har siden hun var 8 måneder gammel haft utallige mellemørebetændelser. Som 15-årig bliver hun første gang opereret for benæder, nogle år senere får hun sit første høreapprat og i 2017 skal hun igen under kniven – denne gange på grund af otosklerose. Men operationen får store konsekvenser for hendes hørelse. Hun får efterfølgende konstateret et assymetrisk høretab, som sætter en stopper for det liv Mathilde kender.

- Jeg havde levet et helt liv uden at forstå, hvad det handlede om, og da jeg så virkelig tabte meget hørelse i forbindelse med operationer i 2017 og 2018, blev det jo meget voldsomt. Jeg kunne ikke passe mit arbejde og måtte droppe ud af mit studie flere gange. Jeg kunne ingenting socialt, jeg kunne næsten ingenting fysisk, og jeg tog 20 kilo på. Samtidig måtte jeg opgive at spille musik. Jeg mistede mig selv fuldstændig, forklarer Mathilde. 

Hun følte sig alene, selv om både hendes familie og kæresten gjorde, hvad de kunne og forsøgte at være der for hende.

- Men de har jo ikke haft et høretab, og jeg havde brug for at snakke med nogen, der havde det på samme måde som mig.

Derfor takkede Mathilde også ja, da hun fik mulighed for at komme på Castberggård Job- og Udviklingscenters lørdagsrække Bevar Dit Arbejde i Rødovre. Selv om Mathilde, i modsætning til de andre deltagere, var studerende, oplevede hun alligevel at møde mennesker, som forstod hende, fordi de havde nogle af de samme erfaringer.

Synliggørelse og italesættelse
Sammen med de andre deltagere på kurset blev hun klædt på i forhold til lovgivning og teknologi og fandt blandt andet ud af, at hun kunne få sine forelæsere til at bære en mikrofon i undervisningen. Men noget af det, der optog hende mest var oplægget om søvn og energi.

- Jeg kan huske, at jeg tænkte: Hvad har det at gøre med mig på studiet og arbejdsmarkedet? Men det, jeg skulle forstå, var, at jeg har en energicirkel, som både mit arbejdsliv og min fritid er en del af. Mit høretab tager noget af min energi, så jeg har lige et par timer mindre om dagen i min energicirkel, og det er jeg bare nødt til at tage hensyn til, siger Mathilde og erkender samtidig, at det ikke er nogen let øvelse.

- Noget af det sværeste for mig i forhold til mit høretab er, at jeg er tvunget til at lade op alene uden lyd omkring mig, selv om jeg som person altid har fået meget energi af at være sammen med folk.

Heldigvis er Mathilde også blevet bedre til at sætte ord på sine udfordringer og behov.

- Synliggørelse og italesættelse er blevet mine bedste venner. Men det har også taget tid. Jeg vil ikke sige, jeg flager med mit høretab, men jeg har lært, at jo mere folk kan se det, jo nemmere er det for mig at italesætte det. Derfor sætter jeg tit håret op, så man kan se mit høreapparat, og jeg tager min mikrofon og lægger den midt på bordet, når vi sidder i en gruppe på studiet. Når det er synligt, er det også lettere at italesætte det.

Klar til arbejdsmarkedet
Lige nu er Mathilde på barsel med lille Alfred. Men snart skal hun tilbage på studiet og skrive sit speciale, og så venter virkeligheden for alvor.

- Jeg har det faktisk meget godt med, at jeg snart skal ud på arbejdsmarkedet, og jeg tror, det hænger sammen med, at jeg på Bevar Dit Arbejde har fået nogle værktøjer, som jeg kan gå ud at bruge. Jeg ved jo godt, at der kommer en overgangsfase, hvor jeg skal lære at være i det, men jeg synes, jeg har de bedste forudsætninger sådan som situationen er.

Mathilde føler sig godt rustet. Hun har fået brugbare redskaber, et høre-netværk og en positiv tilgang til det at leve og arbejde med et høretab.

- Jeg synes, jeg har udviklet mig meget i forhold til at tænke mit høretab ind i det hele liv. Derfor har min kæreste og jeg også prioriteret, at han kan gå hjemme på barsel i fem måneder, når jeg vender tilbage til studiet, for at sikre, at vi har en god mængde samlet energi til vores barn samtidig med, at jeg kan komme i gang med min hverdag igen.

 

Læs mere om kurset Bevar Dit Arbejde her.